Какво най-често заснемат хората с видеокамера?

видеозаснеманеМоже и да не сте си задавали този въпрос, но вероятно ще ви е интересно да научите какво най-често заснемат хората, когато разполагат с видеокамера.

Информацията, която ще предложим тук се базира на работата ни с клиентски видеоматериали, предоставени ни за прехвърляне от видео касети на диск – една относително рядка и уникална услуга, предлагана от Бо Студио.

На първо място, разбира се, това са сватбените тържества. В по-далечното минало са ги  заснемали на киноленти, следват записи на VHS касети (много по-рядко на Betamax), после са касетките MiniDV, а след тях са камерите, записващи на MiniDVD или хард диск.
Мащабни и пищни или скромни и в камерен състав, сватбите са събитието, което държи безспорното първенство по отношение на желанието на хората да бъде документирано и съхранено във времето, независимо от устройството за заснемане, с което са разполагали.

Следващата тема, към която е насочен операторския интерес са децата. Често се случва видеозаписите да проследяват живота им – изписване от родилния дом, кръщене, хранене, прохождане, игри навън и рожденни дни. Периодът до тръгването на училище е много по-интензивно документиран от годините след това.

На трето място ще наредим видеоматериалите от пътувания в други държави. Не забравяйте, че повечето видеозаписи, за които говорим тук, са правени по време, когато интернет все още не е съществувал. Това обяснява желанието за доста подробно заснемане на световно известните архитектурни шедьоври. Макар и по-рядко, в уловените от камерата моменти, могат да се видят природни забележителности или рядко посещавани места, характерни със своя уникалност.

Нека обединим в една група всички участия (най-често на деца) в концерти, танцови групи, театрални представления, спортни състезания или други публични изяви. Тук могат да бъдат добавени и видео записи от телевизията с участия в предавания, интервюта, новинарски емисии и т.н.

Празнуването на рожденни дни (особено детски), абитуриентски балове, както и всякакви други събития също трябва да бъде включено в този обзор. Тук са посрещането на Коледа, Нова година и гостуванията при роднини.  Ще допълним със случки от ученически и студентски години, както и семейни или приятелски сбирки. По-рядко могат да се видят заснети мащабни събития като събори или тематични фестивали на открито.

Почивки на море и планина, къмпингуване, пикник сред природата, пързаляне със ски или шейни през зимата – последната група, която ще обособим като отделен „жанр“. За разлика от пътуванията в чужбина, когато се заснемат главно сгради и архитектура, тук запазените видеокасети документират много повече самите участници, отколкото околността. Независимо от сезона и мястото, най-честите кадри са усмихнати хора в добро настроение.

Без да претендираме за статистическа точност, нито пък за изчерпателност, смятаме, че в тази статия сме включили около 95 % от таматиката, съхранена в кинофилми и касети, на които клиентите ни искат да вдъхнат нов живот, прехвърляйки ги на диск.

Хрумвало ли ви е, че и вашите стари записи може би крият интересни изненади?

Send to Kindle

Вашият коментар