Какво означава H.264?

H.264

Ако скоро сте качвали видео в интернет или сте купували нова видеокамера, може би сте срещали термина H.264. Какво всъщност означава той и за какво най-често се използва?

Най-просто казано, H.264 е стандарт за видео кодиране, който предлага изключително високо качество на картината. Това е разновидност на MPEG-4 формата, и още се нарича MPEG-4 AVC (advanced video coding). H.264 предоставя много по-качествено изображение от MPEG-2, който се използва при DVD дисковете, при това при много по-нисък битрейт (bit rate – скорост на обмен на информацията). Той е модернизиран, спрямо своите предшественици и е изключително ефективен, предоставяйки високо качество, при малък обем на данните.

H.264 може да се използва за различни цели. Както за видео при мобилни устройства, така и за прожектиране на огромни екрани. H.264 е основният видео формат, който се използва при Blu-ray дисковете. Много от новите видеокамери също кодират с H.264. В уеб пространството, H.264 е широко използван за видео стрийминг, както и в сайтове като YouTube, Vimeo и iTunes.

Имайте предвид обаче, че намаляването на обема на информацията, при запазване на високо качество на изображението, си има своята цена. То води до повишена изчислителна сложност, което означава по-високи изисквания при обработка на H.264 видео. Ще ви трябва по-мощен компютър и добра видео обработваща програма, за да редактирате H.264 видео файлове.

В крайна сметка, описаният стандарт е изключително полезен и все по-разпространен. Вашите записващи устройства (видеокамери, фотоапарати и др.), ще могат да записват и съхраняват повече видео с по-добро качество на картината. Може да споделяте в интернет вашите HD видео записи, без да се притеснявате за размера на файла.

Дали H.264 ще замени изцяло MPEG-2 и DVD, предстои да разберем в най-близко бъдеще.

Send to Kindle

Вашият коментар